Przypadkowe (bardzo ważne) odkrycie na zajęciach ze studentami
26 marca 2018, 13:04Na jednej z sesji, podczas których studenci egiptologii Uniwersytetu w Swansea mogą się zapoznać z artefaktami i wziąć je do ręki, dr Ken Griffin odkrył przedstawienie Hatszepsut.
Bocianie gniazda toną w śmieciach
26 marca 2018, 12:09W niemal połowie bocianich gniazd są obecne śmieci, głównie folia i nylonowe sznurki. Stan gniazd odzwierciedla wszechobecność śmieci w naszym środowisku - informują naukowcy z Poznania po analizie danych z ośmiu lat kontroli gniazd tych ptaków.
Potężny zastrzyk finansowy dla amerykańskiej nauki
23 marca 2018, 13:04Amerykańscy kongresmeni nie posłuchali prezydenta Trumpa, którego propozycja budżetu na rok podatkowy 2018 zakładała duże cięcia w finansowaniu badań naukowych. Postąpili wręcz odwrotnie do życzeń Białego Domu
Dieta uboga w metioninę sprzyja powstawaniu nowych naczyń w mięśniach szkieletowych
23 marca 2018, 11:41Dieta uboga w metioninę wyzwala u myszy powstawanie nowych naczyń (angiogenezę) w mięśniach szkieletowych.
Szwajcarzy stworzyli ogniwo paliwowe na kwas mrówkowy
23 marca 2018, 07:00Na Politechnice Federalnej w Lozannie (EPFL) powstało pierwsze zintegrowane ogniwo paliwowe, które produkuje energię elektryczną z kwasu mrówkowego.
Monitorowanie składników odżywczych na bieżąco
22 marca 2018, 12:04Inżynierowie z Tutfts University opracowali miniaturowy czujnik, który można mocować na zębach. Dzięki bezprzewodowej łączności z urządzeniem mobilnym pozwala on monitorować w czasie rzeczywistym spożycie cukru, soli i alkoholu.
Przepis na powtarzalne idealne espresso
22 marca 2018, 06:27Dr Christopher H. Hendon, miłośnik kawy, włożył wiele pracy, by odkryć, w jaki sposób raz po raz uzyskiwać tak samo dobre espresso.
Zidentyfikowano geny związane z niepowstrzymanymi wymiotami ciężarnych
21 marca 2018, 15:03Odkryto 2 geny, które wiążą się z niepowściągliwymi wymiotami ciężarnych (łac. hyperemesis gravidarum). GDF15 i IGFBP7 biorą udział w rozwoju łożyska i odgrywają ważną rolę we wczesnej ciąży i regulacji łaknienia.
Lody trwalsze dzięki bananom
21 marca 2018, 12:19Dodatek drobnych włókien celulozowych z odpadów bananowych wydłuża czas przydatności lodów do spożycia i spowalnia szybkość ich topnienia. Dzięki nim można też zmniejszyć zawartość tłuszczu w tym deserze.
Coraz więcej ludzi ma problemy z dostępem do wody pitnej
21 marca 2018, 07:03Przed rokiem 2050 ponad 5 miliardów ludzi doświadczy problemów z dostępem do wody pitnej, ostrzega ONZ w swoim najnowszym raporcie. Problemy zostaną spowodowane globalnym ociepleniem, rosnącym popytem oraz zanieczyszczeniem źródeł. Jeśli nie zaczniemy bardziej dbać o rzeki, jeziora, tereny podmokłe, zbiorniki sztuczne i naturalne, to dojdzie do wojen o wodę, a dostęp do niej stanie się zagrożeniem cywilizacyjnym.